Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiné Velikonoce

Měli jsme mít na Apríla v Zasekáváku Kajmaní čtení. Stejně jako vše ostatní se samozřejmě nekonalo! Číst si každý měl svůj text, textů bylo jedenáct, já jsem měla číst První ranní vlak. Škoda, vždycky je naše vystoupení velká legrace, diváci se baví a my s nimi. Už jsme vystupovali v divadle Kámen, na Chodovské Tvrzi, v KC Zahrada i v restauraci Liberál.

10828078_813508212020722_5716323602068666288_o.jpg

 

Nyní v televizi sledujeme rozhovory ČT s politiky a epidemiology. Mají pultíky na Malostranském náměstí. Je tam pusto a tramvaje jezdí prázdné. Taky ukazovali Karlův most, je úplně prázdný. Je zvláštní, to letošní jaro.

 

Musíme přežít Velikonoce doma a v klidu, prohlásil 2. 4. premiér.

Život v Česku by se po koronavirové krizi mohl začít vracet do normálu na konci května nebo v červnu, bude ale záležet na tom, jak se bude vyvíjet počet nemocných a jak Češi budou dodržovat vládou stanovená opatření a omezení. Školy by se podle premiéra měly otevírat postupně, nejprve ty pro malé děti. Diskutuje se o tom, že by se začalo od nižších stupňů.

4. 4. Mail od Edy A.

Ahoj děvčata, jsem moc ráda, že je vše OK a že nejste nemocní. My jsme zalezlí ve Vejvanově a prozatím nám nic nechybí. Arne měl jít 9. 4. na kontrolu do špitálu v Plzni na hematologii, ale v pondělí bude volat a žádat jiný termín, než aby sem něco zatáhl. Já jsem šila roušky a stále vařím jako blbá. Už mi dochází inspirace. Žerou, jako  by měsíc nejedli. Arne mi  radil, ať navařím na dva dny, což jsem párkrát zkusila, ale večer byly hrnce vylízané a hned se ptali, co budu zítra vařit? A to prosím k tomu vařím ještě hutné polévky (gulášovka, zelnačka, bramboračka, čočkovka aj.) Každý druhý den peču něco  sladkého na plech ke snídani. Ještě štěstí, že vařím docela ráda. Příští týden zkusím upéct domácí chleba. Našla jsem recept od naší maminky. Dnes byla mladá Eda (dcera sestry JIŘINY) nakoupit v Kauflandu v Rokycanech a říkala mi, že  tam snad bylo milion lidí, všech věkových skupin a že lidi nakupovali, jako kdyby měl být konec světa. Ale to takhle blbnou před Velikonocemi. Vypadá to, že už to jaro opravdu přijde, Arne dnes sázel brambory  a opravoval skleník po vichřici, která se tudy před měsícem prohnala. Tak děvčata opatrujte se, zdravím vaše rodiny a přeji krásné VELIKONOCE!!!!!!  Moc vzpomínám a stále na Vás myslím.   Eda

 

5. 4. Mail od Marcely M.

Eda to krásně popsala, skvěle to vystihuje situaci v karanténě na venkově. V bytě to mají lidé horší. My žijeme podobně, jako rodina Edy ve Vejvanově. Vařím, i když ne tak nadšeně, jako Eda.  Ale husté polévky vařím ráda a chutnají nám.  Jsme tu jen sami dva a sami zůstaneme i na Velikonoce. Jindy je tu s námi moje 96tiletá maminka a rodina dcery. Ti všichni zůstanou letos v Praze. Ale udělala jsem výzdobu jako vždy, ani koronavirus mě nezastavil. Dalo by se říct, že nám vlastně nic nechybí, ale mně chybí kultura, setkávání s přáteli, posezení v hospůdce. Ale zase ne tolik, abych se z toho nějak hroutila. Vlastně je vše docela OK!

Přeji krásné Velikonoce                 Marcela

 

Vláda žádala 7. 4. o prodloužení stavu nouze po 11. dubnu o další měsíc, opozice chtěla dobu zkrátit. Zákonodárci se nakonec shodli na období do 30. dubna.

Zákaz vycestování z Česka je účinný od 31. března do 12. dubna 2020, existuje ale výjimka pro cizince či tzv. pendlery.

 

10. 4. Dnes je Velký pátek, začínají Velikonoce. Máma po dlouhé době netráví Velikonoce u nás ve Vyskytné, je u Martina. Já jsem udělala výzdobu jako vždycky, i několik vajíček jsme obarvili.

13. 4. Je pondělí velikonoční a žádné děti nechodí na pomlázku! Všechno je to nějak smutné.

 

Opozice má stále nějaké připomínky ke krokům vlády proti koronaviru. Vadí jim, že lidé nesmí opustit Českou republiku, ale vždyť stejně není kam jet, když hranice ostatních států jsou zavřené! Teď jde přece o zdraví a o životy lidí! Množí se hlasy, že těmi opatřeními přicházíme také o demokracii, a že by se mělo všechno otevřít. Podle mě by to nebyla demokracie, ale anarchie!

23. 4. Včera byl v Itálii uveden počet 3405 mrtvých. Rekordní nárůst obětí je v Británii, Belgii a Španělsku.

24. 4. Autem jsme vyrazili do Starého Pelhřimova, odsud pěšky k rybníku Stráž, k Svatému Floriánu a do Starého Pelhřimova k autu. Bylo hezky, měli jsme sebou i psy. Nikoho jsme nepotkali, jen několik turistů v rouškách.

30. 4. Je krásný slunečný den. Čarodějnice se letos nekonají, jak jinak!

1. 5. Autem jsme jeli i s pejsky do Jihlavy a prošli jsme si hornickou naučnou stezku. Chvílemi to byl docela náročný terén. Nahoře nad jihlavskou sjezdovkou jsem prvně naživo viděla pracovat harvestor. Je to stroj, který při těžbě dříví kácí, odvětvuje, rozřezává a ukládá, to vše najednou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář