Jdi na obsah Jdi na menu
 


Andalusie ...vím však, že to tam krásný je

Manžel Slávek rád vzpomíná na písničky, které mu zpívala jeho maminka. Někdy to byla: „Panský pacholku půjč mi pistolku“, ale nejčastěji maminka zpívala písničky Osvobozeného divadla.

Stejně dnes jak před sto lety zní španělské kastaněty,
stejně dnes jak před sto lety chutná víno Kastilie.
Stejně letos jako loni ležím z jara pod jabloní,
vzpomínám, jak asi voní pomeranče Hispánie.

Španělskou zemi já mám rád, o Španělsku si zpívám,
mám rád vůni jeho zahrad, ve snu ji cítívám.
Nikdy jsem v Madridu nebyl, ba ani ne v Seville,
rozpomenu se stěží, kde Barcelona leží,
vím však, že to tam krásný je.

Jména těch měst, ta zní jak milostné básně,
všechna ta jména mi zní cize a přece tak krásně.
Cádiz, Toledo, Granada, Malaga, Aranjuez,
rozpomenu se stěží, kde tahle města leží,
vím však, že to tam krásný je.

 

Kastilii neznáme, ještě tak Katalánsko, kde Barcelona leží, to se rozpomeneme, ale o ostatních městech víme jen, že to tam krásný je.

Tak bylo v roce 2011 rozhodnuto a vydali jsme se na osmidenní pobytově-poznávací letecký zájezd do Andalusie. Z jednoho místa - Torremolinos na Costa del Sol – jsme navštívili hvězdicovitě, Cordobu 170 km, Sevillu 220km, Gibraltar 120km, Granadu 145km a Malagu 8km.

Čím jsou tato města nejvíce proslulá? Cordoba kouzelnými uličkami, dvorky (pátii) a hlavně světoznámou mešitou-katedrálou, Sevilla třetí největší katedrálou světa, jedinečný Gibraltar svojí Tarikovou skálou, Granada starověkým komplexem paláců a pevností maurských panovníků – Alhambrou, a Malaga proslula kromě historie jako rodiště Pabla Picassa. 

Ubytováni jsme byli v tříhvězdičkovém hotelu Griego Mar, který je umístěný v turistickém městečku Torremolinos. V nejbližším okolí se nachází centrum s řadou nákupních a zábavních podniků i krásné písčité pláže ve vzdálenosti jen několika minut pěšky. Součástí vybavení hotelu je venkovní bazén, snack bar, lehátka, slunečníky, solárium, a tak po náročných výletech jsme měli možnost skvěle si odpočinout. Každý den jsme začínali výbornou snídaní a po návratu nás čekala neméně dobrá večeře, obojí formou bufetu.

 

Příspěvky

TORREMOLINOS

6. 7. 2012

 

CÓRDOBA

6. 7. 2012

 

SEVILLA

6. 7. 2012

 

RONDA, GAUCÍN, GIBRALTAR

6. 7. 2012

 

TANGER

6. 7. 2012

 

GRANADA

6. 7. 2012

 

a ještě TORREMOLINOS

6. 7. 2012

 

MALAGA

6. 7. 2012