Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neradostný Advent

29.11. Dnes je první adventní neděle, ve Vyskytné se rozsvěcel vánoční strom u kostela, tentokrát bez programu. Jindy jsme se tam scházeli, děti zpívaly koledy, dospělí pili punč a grog. Potkali jsme se se známými, popovídali a bylo to fajn. Letos se nic z toho nekoná, starosta popřál šťastné Vánoce místním rozhlasem. Taky tady vždycky bývá vánoční jarmark, ten letos taky není. Aspoň si doma rozsvítíme první svíčku na vánočním věnci.

30. 11. PES v některých krajích letí dolů. Kdy vyštěká druhý stupeň?

Uvidíme, ale myslím, že PES si bude muset zatím nechat na druhý stupeň zajít chuť! Dnes Ministr zdravotnictví Jan Blatný avizoval, že považuje za extrémně nepravděpodobné, že by se země přepnula do Vánoc do druhého stupně a opatření by se ještě rozvolnila.

Covid drtí USA. Rekordní jsou počty nakažených, hospitalizovaných i mrtvých

Dobrá zpráva - Ministerstvo zdravotnictví připravilo plán pro očkování Čechů proti koronaviru. Během letoška, ale hlavně v příštím roce má být připraveno 6,9 milionu dávek vakcín za 1,8 miliardy korun.

V první fázi se prý budou vakcíny podávat zejména seniorům nad 80 let, zdravotníkům, pracovníkům záchranné služby, zubařům, lékárníkům nebo zaměstnancům v sociálních službách. Kdy přijde řada na nás sedmdesátníky?

6. 12. Odjezd z Vyskytné do Prahy. Na zítra jsem objednána na gastroskopii.

7. 12. Na středních školách začala střídavá výuka. Některé VŠ obnovují praktika. Většinou se to bude lišit fakulta od fakulty. Nás zajímá hlavně, jestli Adam bude moct konečně studovat prezenčně. Už ho distanční výuka moc nebaví. Já ho plně chápu, vždyť nemá vůbec živý kontakt s přednášejícími a se spolužáky! Bohužel, na Přírodovědecké fakultě UK, kde Adam studuje, se teoretická výuka pro první ročníky prezenčně neobnoví.

9. 12. S Dandou jsme navštívily mámu v alzheimer home. Na počkání nám tam udělali PCR test, obě jsme negativní. Moc příjemné setkání s mámou v jejich kavárně.

photo4429.jpg

 

10. 12. Z Prahy, která je mezi nejlepšími regiony, jsme se vrátili do Vyskytné. Vysočina stále v červeném, druhém nejhorším, pásmu. Ve Vyskytné je uváděno 5 nakažených. Eva a Tíšek měli těžký průběh.

Ministr zdravotnictví dnes na tiskovce uvedl, že dosavadní vývoj nákazy povede zřejmě k převodu z 3. do 4. stupně PES. Blatný i ostatní členové jeho týmu stále nabádají, aby se dodržovala stanovená opatření, a aby se lidé zbytečně nesetkávali ani v soukromí. Apelují, aby se lidé nechali testovat, antigenní test bude od 16. 12. zdarma.

11. 12. Rozhodli jsme se, že se budeme do konce roku scházet už jen s rodinou, ostatní kontakty rušíme.

11. 12. mail od Marcely M.

Ahoj Andreo a Igore, zdravíme vás z Vyskytné, kde budeme do 15. 12. Poté se přesuneme do Prahy a zůstaneme tam přes Vánoce.

Stále jsme doufali, že situace se vyvine tak, že vás budeme ještě do Vánoc moci pozvat k nám domů na vánoční punč. Ale dnešní tiskovka nás od toho odradila. Vzhledem k tomu, že snad už v lednu budou naše ročníky očkovány, necháme si to pozvání k nám až v novém roce. 

Zatím vás moc zdravíme, přání k Vánocům ještě přijde. Těšíme se, až se zase uvidíme        Marcela a Slávek 

14. 12. mail od Andrey H.

Ahoj všichni, také doufám, že se v novém roce sejdeme :).

Z karantény zdraví Andrea

14. 12. Tak jsem se obávala, že nás Andrea bude považovat za sraby a ejhle, ona je v karanténě!

Čísla mě děsí, řekl Hamáček. Nevyloučil Vánoce v 5. Stupni. Český byznys umírá, hoteliéři zvažují nepokoje v ulicích.

13. 12. mail od Lenky F.

Ahoj Marcelo a Slávku, děkuji za zprávy a fotky. Jsem ráda, že je vše v pořádku.

Posílám odkaz na zajímavý rozhovor Daniely Drtinové s vakcinologem Petrášem o vakcínách na covid.

My se očkovat nenecháme. Normálně se vakcína vyvíjí nejméně 10 let, aby se skutečně prověřila, a teď ji mají za pár měsíců - je to divné a dělají z lidí pokusné králíky. Vždyť nemůžou vědět, co to s lidmi udělá za rok, pět, deset let.... Také psali, že to nebude pro děti, to taky ukazuje na rizikovost...Vakcínu na HIV slibují už 30 let a pořád ji nemají...

Je to všechno manipulace s lidmi jako hrom. Je to šílené, co se děje.

V pátek se jdu naučit vysílat a učit přes počítač....

Mějte se hezky, ještě se ozvu.  Lenka

Mail z 14. 12.od M. M.

Ahoj Lenko, pokud se týká očkování, přece se nechceme stále držet mimo přátelské styky, mimo kulturu, děti mimo školu atd. Když se nikdo nenechá očkovat, nezbavíme se toho! Moc zdravíme         Marcela a Slávek

Ještě se nezpřísnilo, ale PES už má blíž k pátému stupni. V pátém, fialovém, jsou kraje Ústecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Zlínský. Ostatní kraje s výjimkou Prahy jsou ve čtvrtém, červeném, stupni.

Rozdíl mezi PCR a antigenním testem

PCR testy jsou velmi přesné a účinné, jejich podstata spočívá v detekci přítomnosti virové RNA. Může odhalit nakaženého i předtím, než je infekční. Oproti antigennímu testu je dražší a časově i personálně náročnější.

Antigenní testy jsou výrazně méně přesné, nemocné odhalí na vrcholu infekce, kdy je koncentrace virových bílkovin nejvyšší. Nemalé procento nakažených proto projde testem jako falešně negativní a mohou virus dál šířit v domnění, že jsou zdraví.

17. 12. Koronavirus v Česku překonal další smutný milník, 10 tisíc mrtvých.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář