Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přepřaháme

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch 21. 9. odstoupil z funkce. „Nemám se zač stydět,“ uvedl. Novým ministrem zdravotnictví se stane vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Já proti Adamovi Vojtěchovi nic nemám, ale asi neustál tlak Babiše. Myslím, že Prymula si nenechá tolik foukat „do kaše“.

Vláda vyhlásila dne 30. září na území České republiky na dobu 30 dnů nouzový stav, ale s platností až od  5. října 2020. Ten posun je prý proto, aby mohly proběhnout 2. a 3. října volby do krajských zastupitelstev. 

Dne 3. 10. přibylo 3 793 nových případů koronaviru, do tohoto dne nejvíc od začátku epidemie v ČR.  V návaznosti na tento vývoj se opatření dále zpřísňovala. Postupně se uzavíraly školy, posilovny, fitness centra, vnitřní bazény, koupaliště a zoologické zahrady, divadla a kina. Restaurace a hospody byly od tohoto dne otevřené jen do osmi hodin večer a u stolů směli sedět maximálně čtyři lidé, v jídelnách a obchodních centrech jen dva. Od středy 14. října nebylo možné se na jednom místě shromáždit v počtu více než šesti osob. Mateřské školky zůstaly pro děti otevřené.

Tak a máme konec všem radovánkám, stejně jako na jaře. Na rozdíl od jara zůstává otevřené zdravotnictví. Ale nemocnice jsou plné pacientů s covidem, tak se řada operací odkládá, hlavně těch ortopedických.

Velké vánoční trhy v Praze letos kvůli koronaviru nebudou.

Tohle by nevymyslel ani ten největší fantasta! 13. října vystoupil ministr zdravotnictví Roman Prymula s televizním projevem, který sledovaly 3 miliony diváků. Omluvil se za špatnou přípravu boje proti druhé vlně koronaviru a představil své tři pilíře zpřísněných opatření proti dalšímu šíření epidemie. Zároveň obhajoval nutnost rychlého zavření škol a restaurací, omezení shromažďování na šest osob a zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Načež v noci na 22. října 2020 byl vyfotografován, jak vychází z pražské vyšehradské restaurace Rio's, která měla být podle opatření související s pandemií onemocnění covid-19 uzavřená. Po zveřejnění informací ho v tisku opoziční politici a členové vlády vyzvali k rezignaci.

Tak to je tedy hvězdná událost letošní koronakrize. Hospody jsou zavřené, nikdo bez roušky ani ránu a Prymula se nechá načapat v restauraci na Vyšehradě, bez roušky a není příliš jasné, kdo kromě Faltýnka tam s ním jednal.

28. 10. začal platit zákaz nočního vycházení mezi devátou hodinou večerní a pátou hodinou ranní.

Prezident Miloš Zeman jmenoval 29.10. nového ministra zdravotnictví Jana Blatného. Je to pro většinu lidí neznámý člověk, který přišel z Fakultní nemocnice Brno, kde byl náměstkem ředitele a zároveň primářem dětské hematologie a biochemie. Podle Blatného musíme změnit vnímání celé situace a náladu ve společnosti. Já mám pocit, jakoby Blatný koronavirus zlehčoval. Přirovnává ho k chřipce, avšak mnohem závažnější. Tak snad se mýlím!

30. 10. Na základě souhlasu uděleného Poslaneckou sněmovnou vláda rozhodla o prodloužení nouzového stavu až do 20. listopadu 2020.

Lékaři v říjnu vyslali jasný vzkaz: „Na našich odděleních bojujeme o životy lidí, kteří by, nebýt koronavirové infekce, měli před sebou dalších 10 až 20 let kvalitního života. Jsou to padesátníci, šedesátníci, aktivní sedmdesátnici, kteří mají pouze nadváhu nebo vysoký tlak či lehkou cukrovku. Snažíme se všemi prostředky zabránit tomu, aby skončili na ventilátoru, protože pokud se na něj dostanou, přežije jich sotva polovina.

Jsem moc ráda, že toto vyjádření zdravotníků zaznělo. Dost mě totiž štve termín, že někdo zemřel s covidem. Myslí se tím, že měl nějakou jinou nemoc, třeba cukrovku, nadváhu atd. a k tomu covid. Někteří se vyjadřují tak, že ti lidé by stejně brzy umřeli. Mám skvělou kamarádku Lídu, ještě jí není 70 let a má cukrovku, už dlouhá léta si musí píchat inzulin. Je to velice pozitivní holka, plná činorodosti. Na štěstí nemá covid a žije a nadále bude žít spokojeně dál. Ale nedovedu si představit, že o někom takovém by se řeklo, že holt umřel s covidem, vždyť byl přece nemocný! I chronicky nemocným lidem může covid ubrat několik let života, které by si jinak mohl ještě na tomto světě užívat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář