Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tak jsme do ní spadli a co bylo pak

20. 12. Dnes jsme šly s Dandou za mámou, chtěly jsme v jejich kavárně oslavit svátek mámy a Dandy. Ukázalo se však, že Danda je pozitivní na covid-19. Kavárna se už nekonala, oslava svátku taky ne a já i Slávek, který nás do domova vezl, budeme 10 dní v karanténě! Danda nemá žádné příznaky, ale samozřejmě je v karanténě také.

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že s účinností od 21. prosince ruší Česká republika všechny lety ze Spojeného království do země. Důvodem je nový kmen koronaviru, který se zde objevil. Říká se mu „Britská mutace“ a je prý mnohem nakažlivější, než ten původní!

Po jednání vlády České republiky bylo oznámeno, že dojde ke zvýšení protiepidemického systému ze 4. stupně na pátý s účinností od neděle 27. prosince. Budou otevřeny jen potraviny, lékárny a drogerie. Nechápu, proč to nezavřeli hned a čekají až do neděle. To prosincové rozvolnění odnesla řada lidí životem!

24. 12 Dopoledne – právě jsme Adamovi popřáli všechno nejlepší k svátku. Prvně za jeho života na dálku přes WhatsApp. Brečím!

24. 12. Odpoledne – právě jsme distančně vyslechli koledy zahrané Adamem. Zvláštní distanční Vánoce! Ještě že je ten WhatsApp, píšeme si s „přáteli Vyskytná“, posloucháme video vánoční nahrávky Tria Dobrovolných.

25. 12. Do Česka k ránu dorazila první zásilka od firem Pfizer/BioNTech, se symbolickými 9750 dávkami. Převzali ji ve Fakultní nemocnici Motol, odkud se bude distribuovat do dalších tří pražských a dvou brněnských nemocnic.

Očkování proti covidu-19 v Česku zatím odmítá 45 procent lidí.

Kdy přijde řada na nás řadové seniory? Údajně v únoru, ale kdo ví!? Naše kamarádka Lenka F. očkování odmítá. My ho vyhlížíme, chceme už žít normálně.

V Česku začalo 27. 12. očkování proti covidu-19. Mezi prvními, kteří vakcínu obdrželi, byli premiér Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Jan Blatný a válečná veteránka Emilie Řepíková. 

Od Štědrého dne přibylo více než tisíc hospitalizovaných pacientů s covid-19, epidemie zrychluje. Podle Blatného rozhodne první lednový týden

30. 12. Je nádherné slunečné počasí. Autem i se psy do Jihlávky, odtud okruh do Dubenek. Návrat až za tmy.

30. 12. Letos prvně po jedenácti letech jsme nemohli uskutečnit u nás na terase tradiční punč pro sousedy. Vždycky jsme koupili hrnečky, ozdobili je a z nich pily punč dámy, potom si je odnesly domů na památku. Páni se museli spokojit s umělohmotnými kelímky, což jim v popíjení punče naprosto nevadilo. Bylo to vždy báječné a já jsem dnes smutná. Letošní rok změnil tak mnoho…

 

30.12. mail od Matějků sousedům

dscn3736.jpg   dscn5056.jpg

Zdravíme všechny příznivce předsilvestrovského punče na terase u Matějků ve Vyskytné!

Rok 2020 byl opravdu náročný. Zvláště ten vánoční čas se nám zkomplikoval. Marcela chtěla se sestrou Dandou navštívit maminku, a protože jsou odpovědné, nechaly se otestovat. Danda byla pozitivní, Marcela negativní, ale protože se potkaly na pár minut, než se dozvěděly výsledky, tak byla v karanténě i Marcela a já tam samozřejmě nemohl chybět. 

Důsledek: náš tradiční vánoční program padnul. Společný oběd u dětí na Štědrý den s oslavou vnukova svátku, která se protáhne až do svačiny, cesta domů setmělou Prahou a naše večeře s dárky. Pak společný oběd na Hod Boží, zase až do večera. Že jsme na Štěpána nevyrazili na Kajetánku nad Hradem za Pohořelcem, kde na dvorcích domků se sousedé a hosté scházejí ke zpěvu koled za doprovodu kytar a citar, harmonik tahacích i foukacích, klarinetů i fléten, tak o tom rozhodl také vir.

Teď už nám karanténa sice skončila, ale nebudeme virus dráždit a věříme, že příští rok uspořádáme PUNČ pořádný, který vydá za dva roky. Mám chuť napsat, že budeme pít jen čistej rum, ale přeci jen už nám není patnáct, abychom to vydrželi. Uvidíme, jak se budeme držet.

Chci vzpomenout kamarádů, kteří by nepřišli ani letos, protože nás předběhli a našim pozemským starostem se mohou už jen usmívat.

Hodně zdraví v Novém roce a na shledanou v lepších časech

přejí a zdraví Matějkovi.

30. 12. mail od Dany D.

Ahoj Marcelo a Slávku, tak hlavně, i kdyby na nás ten virus skočil, jsme to zvládli, a přejeme vám do nového roku všechno nejlepší a ten čas tak rychle utíká, že punč 2021 není zase tak daleko.  Mějte se hezky, Dana a Jirka. 

30. 12. Mail od Pavla P.

Milí Matějkovi, i my jsme si dnes ráno vzpomněli na hezká předsilvestrovská setkání u Vás. Bohužel současná situace je taková, že se setkat nemůžeme. Budeme věřit, že se příští rok ve zdraví všichni opět uvidíme.

Do nového roku hodně zdraví a optimismu přejí Olina a Pavel.

31. 12. Bylo krásné slunečné počasí, autem jsme se přesunuli do Pacova a pěšky udělali velký okruh. Vrátili jsme se až za tmy. Na ohňostroj jsme koukali jen ze zahrady, ve Vyskytné jsou stále nakažení lidé, je lepší se s nikým moc nestýkat.

Loučíme se s rokem 2020, covid 19 je stále mezi námi přítomen, umírá mnoho lidí a já jsem ráda, že končím se zaznamenáváním událostí, které jsme si před rokem neuměli vůbec představit. Bude rok 2021 lepší?

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář