Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ticho před bouří

23. 6. S pelhřimovskou cestovkou jsme se zúčastnili autobusového výletu na Lipno. Roušky sice asi ještě nikdo nezrušil, ale v autobuse ani pak na Lipně už je nikdo neměl.

25. 6. Odjeli jsme z Vyskytné do Prahy, tady taky chodí všichni bez roušek! Život se vrátil do normálu! Ale asi ne všude.

26. 6. Ve čtvrtek jsme odjeli do Prahy a v pátek jsme v Řevnicích u Lídy absolvovali tradiční setkání pod růžemi. Sešlo se nás osm a v besídce při skvělém grilovaném mase a vínečku jsme si to moc užili!

 

photo3007.jpg

 

27.6. V sobotu jsme po dlouhé době mohli jít do Sv. Vojtěcha na U3V v rámci katolické teologické fakulty UK.

29. 6. Celé odpoledne jsme běhali se Slávkem po Praze a sháněli jsme dárek pro Adama za maturitu. Pro holku by to bylo jednoduché, ale co koupit klukovi, to je otázka! Nakonec jsme koupili dvě číše vykládané českými granáty a knihu Rozpojené státy od Martina Řezníčka.

Na počátku léta 2020 došlo k opětovnému zvýšení počtu nakažených onemocněním covid. Podle Romana Prymuly a dalších odborníků je ale tento nárůst způsobený především důkladnějším testováním a neznamená příchod druhé vlny pandemie.

Všichni to také tak bereme a jsme rádi, že si můžeme užívat života. Dnes jsme v televizi viděli zajímavou akci, dlouhý stůl na Karlově mostě plně obsazený hodujícími lidmi. Všímala si toho i zahraniční média.

uvolneni-karluv-most.jpg

„Karlův most se v úterý 30. června večer oblékl do netradičního hávu - na mostě se objevil půlkilometrový stůl, u kterého se sešlo na dva tisíce Čechů. Smáli se, povídali si a se sousedy se dělili o jídlo a nápoje, které každý přinesl. Akce měla být symbolickým sbohem koronavirové krizi. Na mostě byl ten večer cítit takřka hmatatelný optimismus, kdy si lidé uvědomili, jaké to je znovu žít.“

Jiná zahraniční média ovšem akci kritizovala: „Hosté na Karlově mostě nedodržovali žádné rozestupy. To je něco, s čím by se lidé ze zemí v izolaci mohli jen stěží ztotožnit. Přitom Světová zdravotnická organizace (WHO) tento týden uvedla, že pandemie ještě zdaleka není u konce.“

Nejpostiženější byla dlouho Itálie, kde bylo ke 12. červnu přes 236 tisíc potvrzených případů a přes 34 tisíc mrtvých. Těžce postižené bylo i Španělsko, kde se nemoc začala šířit až v březnu. K 14. červnu měla země přes 244 tisíc potvrzených případů a přes 27 tisíc obětí. Británie, kde dlouho – až do třetí březnové dekády – otáleli se zavedením restrikcí, se nakonec stala nejpostiženější evropskou zemí, 17. června už evidovala 300 tisíc případů a přes 42 tisíc obětí. Ve Francii se v půlce června nákaza potvrdila u skoro 195 tisíc lidí, z nichž zemřelo skoro 30 tisíc.

V dubnu se pandemie také začala šířit v Rusku. Byla tam zavedena přísná opatření a zrušeny oslavy vítězství nad fašismem. Přesto tam v květnu denně evidovali přes 8000 případů. V půlce června tam už bylo na 550 tisíc nakažených a přes 7000 obětí.

Společnost OKD od 2. 7. přeruší na šest týdnů těžbu ve všech svých čtyřech dolech. Důvodem je koronavirová epidemie na šachtách. Epidemiolog Rastislav Maďar uvedl, že klíčové nyní bude zejména nedopustit komunitní šíření viru.

2. 7. Byli jsme u Kendžíků, Nela slavila 17. narozeniny a Adam úspěšné složení maturity. Bylo to moc příjemné setkání po dlouhé době. Naposledy jsme naši rodinu viděli 26. 1., když k nám přijeli do Vyskytné na Slávkovy narozeniny. A to bez Adama, který doma ležel s chřipkou (nebo s covidem?). Takže jsme se neviděli skoro půl roku. Doufám, že onemocnění covidem už nebude hrozit a budeme se moct stýkat, s kým budeme chtít! A taky chodit a jezdit kam budeme chtít!

photo307.jpg

7. 7. Konečně jsme se dočkali zahájení Mahlerových slavností, které měly být na jaře.

Zúčastňujeme se každoročně většiny koncertů, letos nám do toho vlítl koronavirus. Dnes jsme vyrazili do Kaliště, kde se konal první koncert Happy Birhday Gustav (and Ludwig). Na programu byly Písně od Mahlera a Sonáta č. 26 od Beethovena. Moc pěkné. Koncert se dnes konal jako vždy při příležitosti Mahlerových narozenin. Hlavní část slavností se bude konat od září do 30. listopadu. Těšíme se moc!

V půlce července jsme žili už zcela normálně. Já jsem byla na kosmetice, ve Vyskytné je otevřena knihovna, funguje kadeřnice Lenka.

11. 7. Do Vyskytné přijeli Pavel, Andy a Nela, budou tady celý týden na dovolené.

21. 7. Do Vyskytné přijeli Karel a Míla Schmidtmayerovi. Vraceli se z dovolené ve Slavonicích. Budou tady tři dny.

23. 7. Do Vyskytné přijel Adam, chystáme vystoupení na Svatou Annu – Slávkem a Igorem upravenou verzi hry „Pelhřimov - reportáž čs. rozhlasu z 12. března 1939“.

26. 7. Den pro kapli sv. Anny v kapli sv. Anny u Pelhřimova. Naše rodina přispěla reportáží o Pelhřimovu. Vypravěče se zhostil Slávek, Adam hrál pana doktora Láďu, já tetičku a Helenku malá slečna Koubková Mělo to úspěch, dokonce se diváci dožadovali zařazení textu naší hry na mé stránky.