Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ústí nad Labem – Paměti z karantény

Různé instituce v jarní covidové době vyhlašovaly akce pro děti, nebo pro seniory.

Můj spolužák ze ZDŠ v Ústí nad Labem mě upozornil na akci, kterou vyhlásilo ústecké muzeum:

„Muzeum spouští seriál „Kvůli koronaviru nemůžete ven? Skříně už máte třikrát přerovnané? Pište paměti!“ S touto výzvou mířilo pod označením „Paměti z karantény“

v dubnu k seniorům Muzeum města Ústí nad Labem. V ideálním případě chce průběžně vybrané pasáže zveřejňovat a pak z nich vydat i knížku.

Spolužák Láďa mě přesvědčil, abych tam poslala svoje vzpomínky na život v Ústí nad Labem, které už mám zpracované.

Do psaní se zapojili také lidé z jiných regionů i z Německa. Popisovali třeba své válečné osudy, odsun Němců i osídlování pohraničí nebo život v undergroundu. Muzeum z textů i jedné komiksové verze připraví knihu. Seriál byl na muzejním facebooku podle ředitele muzea Václava Houfka mimořádně úspěšný. Každý díl si přečetlo v průměru 10 tisíc lidí.

 

28. 5. Mail od Martina Krska

Ctěná paní Matějková, velmi Vám děkuji za zpřístupnění Vašich vzpomínek na život v Ústí, pro současné obyvatele města budou bezesporu poutavé. Celé Vaše paměti zařadíme do naší muzejní knihovny, tak budou k dispozici případným badatelům. Zároveň bychom rádi některé pasáže zveřejnili na internetu v rámci našeho seriálu „Paměti z karantény“. K tomu by bylo fajn získat od Vás nějaké fotografie z Vašeho rodinného alba, které se týkají života v Ústí.

Budu se moc těšit na obrazový materiál.

Srdečně Vás zdravím z Vašeho osudového Ústí, 

Martin Krsek, vedoucí historického oddělení

3. 6. Mail od M. M.

Vážený pane Krsku, se zájmem jsem si přečetla všech sedm dílů "Pamětí z karantény". O příběhu s kožíškem jsem slyšela i v rozhlase. Těším se na další příběhy, byl to báječný nápad realizovat tuto akci.

Posílám vám fotografie, které můžete dle úvahy použít. Zdravím    Marcela Matějková

16. 6. Mail od Martina Krska

Hezký den, úryvky z Vašich pamětí, které jsme v pátek zveřejnili na facebooku, mají hezký ohlas. Ještě jednou moc děkuji za Vaše zapojení. Srdečně zdravím, Martin Krsek