Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zima, tehdy to začalo

stahnout.jpg

Nový koronavirus se objevil na konci roku 2019 v Číně. Za epicentrum nákazy je považováno jedenáctimilionové město Wu-chan, které se nachází v čínské provincii Chu-pej. Z něj se nemoc začala šířit i do dalších zemí. Tržnice Chua-nan byla uzavřena dne 1. ledna 2020 kvůli čištění a dezinfikování. 33 z 585 organických vzorků odebraných na tržnici ukázaly známky onemocnění covid-19.

Světovou zdravotnickou organizací bylo 11. února 2020 označení covid-19 prohlášeno za oficiální.

 

13. 1. V Evropě jde život nerušeně dál beze změny. Lyžaři odjíždějí ve velkém na lyže do Itálie a Rakouska. Vyrazila i spousta našich známých, dokonce i z Vyskytné.

Naše rodina žije společenským životem, naprosto nás nenapadá, že by se na tom mělo něco měnit.

14. 1. Adamův maturitní ples v Lucerně. Objednala jsem si na to nové šaty a sáčko. Krásný zážitek, velké dojetí.

15. 1. Trmalova vila, pořad o Čapcích. S námi taky Radek, Igor a Andrea H. Cestou na metro Strašnická zastávka ve Výčepu vín.

16. 1. Přišla ke mně na pokec Jindřiška, už jsme se neviděly snad půl roku. Je to už tradiční, jedna vždycky přinese chlebíčky a druhá víno a sejdeme se buď u nás v Horních Měcholupech, nebo u Jindřišky na Opatově.

17. 1. Oběd s Vlastičkou a Evou ve Francouzské restauraci Art Nouvau v rámci Grand restaurant festivalu.

18. 1. Tradiční rodinný oběd, tentokrát v Klínci, potom svačina u Smetanů ve Vraném.

19. 1. V Národním muzeu na výstavě Tutanchámon. Moc zajímavé a pro mne nutné zhlédnout, protože na U3V v Jihlavě studuji obor Dějiny a kultury pohledem geografa a právě probíráme starý Egypt.

20. 1. Odjezd i s mámou do Vyskytné, máma je u nás ráda, bereme ji sebou hodně často.

25. 1. Kendžíci ve Vyskytné - oslava Slávkových narozenin. Adam zůstal doma v Praze, má chřipku. Nebo je to ten nový virus? Jsme přesvědčeni, že u nás koronavirus není, tak jsme v pohodě.

26. 1. Adam volal, byl u lékařky, údajně má normální chřipku, čekárna prý byla plná kašlajících a chrchlajících pacientů. Nechápu, proč se lidi brání očkování proti chřipce, my se Slávkem se dáváme očkovat každoročně.

 

V Evropě se koronavirus objevil v pátek 24. ledna 2020, kdy první případy nákazy oznámila Francie. V noci na úterý 28. ledna ohlásilo první nakažené Německo, následovalo Finsko, Itálie, Rusko, Velká Británie, Švédsko, Španělsko, Belgie a také Česká republika.

30. 1. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek večer kvůli koronaviru vyhlásila globální stav zdravotní nouze. Koronavirus se objevil už ve 20 zemích.

Obyvatelka Wu-chanu popsala bezmoc ve městě. Radši zemřeme doma, říká.

 

Život v Česku pokračuje dál svým tempem, lyžaři stále neohroženě odjíždějí do Itálie a Rakouska. My žijeme naplno kulturou, ostatně tak jako vždycky.

 

29. 1. Ve Vyskytné beseda u kávy. Tentokrát přednášel Slávek o našich plavbách po kanálech Evropy. Myslím, že to bylo úspěšné, lidem se to líbilo!

4. 2. Odjezd s mámou z Vyskytné do Prahy.

5. 2. U Vlastičky kromě nás i Danda, tradiční setkání při příležitosti narozenin Vlastičky a Slávka, říkáme tomu „ledniny“, které se ovšem často slaví až v únoru.

6. 2. Dnes swing v kavárně Dejvického divadla. Na klavír tam hraje Slávkův bývalý kolega z Ministerstva privatizace Jaromír. Stejně jako vždy super zážitek!

7. 2. Výstava v Císařské konírně na hradě – Portréty. Pak tradičně Blatnička.

9. 2. Kino Chodov film Malé ženy.

11. 2. Výstava Devětsilu v Domě u Kamenného zvonu, pak opět Blatnička.

12. 2. Villa Pellé, výstava Šlitr, Šlitr, Šlitr. Pak v Zasekáváku pravidelné setkání Klubu autorů JM. Chystáme vystoupení.

 

13. 2. Mail od Petra Š.

Milí Kajmani, včera proběhlo další vydařené setkání Kajmanů v Zasekáváku. Hlavním bodem programu byla příprava na kajmaní čtení dne 1. 4. Do příštího setkání, které bude 11. 3., stvoříme s Igorem scénář večera.

 

15. 2. Odjezd do Vyskytné. Ve Vyskytné byli s námi i Adam s Kačkou. Kačka je Adamova dívka, byla u nás poprvé. Je to holka šikovná, taky bude letos maturovat.

17. 2. V Horáckém divadle Jihlava hostovalo Divadlo Husa na provázku s představením„Vitka“ – o vztahu Vítězslavy Kaprálové a Bohuslava Martinů. Chtěla jsem to vidět, protože o tomto vztahu jsem četla v Podivných láskách od Jiřího Muchy. Tam byl ovšem hlavním protagonistou sám Jiří Mucha.

 

Koronavirus se v pěti regionech na severu Itálie začal šířit v polovině února. Nejvíce pacientů je v Lombardii, kde je 167 potvrzených případů. V Benátsku je 27 nakažených a v regionu Emilia Romagna 18. České ministerstvo zahraničí před cestami do některých regionů severní Itálie občany varovalo.

 

25. 2. Dnes jsem byla na rehabilitaci a v čekárně se bavili lidé o tom, že pojedou na lyže do Itálie. Jedna paní vykládala, že tam jezdí každý rok, a že si to ani letos nenechá ujít. Že už to má zaplacené a kromě toho se žádné nákazy nebojí. Dost jsem se nad tím v duchu pozastavovala, protože jsem včera četla v novinách, že v severní Itálii je velká nákaza koronavirem.

1.3. Mladá Bříště, výroční setkání členů občanského sdružení Zelené srdce. Tentokrát bylo setkání u Pavla Koubka, zakladatele OS. Slávek je členem už dlouho, já ode dneška.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář