Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z dějin PUNČE ve Vyskytné u Matějků na terase

                                                                                                                                                  1. 1. 2024

Milí přátelé tradičního punče na terase u Matějků,

napadlo mě, že by nebylo od věci zrekapitulovat naše tradiční setkávání při punči. 

Vše začalo v roce 2007. V adventu jsme se Slávkem strávili týden u synovce Míši ve Vídni, kde jsme  navštívili snad všechny vánoční trhy v bývalém hlavním městě habsburské monarchie. V centru na náměstích se při punči scházeli party místních i turistů z Evropy, nemusím podotýkat, že čeština byla všudypřítomná. My jsme se raději vydali autobusem do okrajové čtvrti Vídně Mauer, kde se narodil můj táta a kde jsme našli na malém hřbitově hrob mých předků. Když už jsme tam byli, prošli jsme se po náměstíčku i okolních uličkách a tady to teprve bylo ono! V každém zákoutí se při punči, třeba jen u jednoho stolku, scházeli sousedé z okolních předměstských domků, vilek a vil a všude se šířila přátelská a sousedská atmosféra, která nás okouzlila. 

A tak nás napadlo, co kdybychom něco takového zkusili i u nás ve Vyskytné? Bylo by možná hezké sejít se s nejbližšími sousedy při punči uvařeném v kotlíku u nás na terase, popovídat, zavzpomínat a třeba si i trochu zdrbnout. Pozvali jsme tedy několik známých na Silvestrovské odpoledne a s napětím jsme čekali, zda se někdo dostaví. Moc nás potěšilo, že všichni pozvaní přišli, každý s nějakou sváteční dobrotou a myslím, že jsme si to všichni užili.

Ovšem koho by napadlo, že se z tohoto setkávání stane tradice? Ale stalo se a tradiční punč u Matějků trvá už 16 let! Jen termín jsme přesunuli na 30. 12. a od roku 2010 si každá dáma odnese domů hrneček, který předem ozdobí a vypálí kamarádi Milan nebo Pavel za účinné pomoci irského bratra (Irská whisky nikdy neuškodí). Z původní sestavy nejbližších sousedů zůstali téměř všichni, někdo se rozvedl a přestal chodit, přidali se však další z širšího okruhu obce. Bohužel někteří na nás shlížejí už jenom z obláčků, mají z nás ale určitě radost. Virózy jsou stále mezi námi a tak i letos někteří chyběli pro nemoc. Na ty se budeme těšit u punče zase za rok. Maruško a Olino, letošní hrneček máte u nás schovaný! 

Na závěr radostná zpráva. Omladili jsme se, letos mezi nás přišli Vendy a Milda s malou Eliškou. 

Mějte se báječně, moc vás zdravím a těším se na mnoho dalších punčů               Marcela
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář