Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z nadhledu

10. 1. 2023

S kamarádkou jsme v první sobotu letošního roku vyrazily po obědě pěšky z Vyskytné do Nového Rychnova, kde probíhala akce Z nadhledu v návaznosti na bakalářskou práci studentky sochařství Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně Terezy Haškové. Na projekt jsem byla zvědava, protože moji dva synovci Matěj a Filip Smetanovi se na téže škole věnovali studiu konceptuálního umění, a na řadě výstav doma i v zahraničí zaznamenali významné úspěchy.

Studentka, za jejímž dílem jsme se nyní vydaly, pochází z Nového Rychnova a konceptem její práce je vnímání kulturní krajiny a socializace jejím prostřednictvím.

Nový Rychnov jsem sice znala z návštěv u lékařky či z nákupu v místním obchodě, ale díky této příležitosti jsem poznala Rychnov zcela jiný, rozložený v údolí s velkým potenciálem sportovního i společenského vyžití v kopcích okolo. Při příchodu se nám naskytl pohled na čtyři hořící vatry plápolající na nejvyšších bodech nad obcí, které jakoby ji z výšky vymezovaly. Nový Rychnov se v průběhu staletí očividně snažil vymanit z údolí a pokořit kopce nad ním. Ohně nyní planuly ještě výš, tam kam dosud domky místních nedosáhly. A k těm ohňům tuto sobotu vzhlíželi a putovali po vycházkovém okruhu lidé mladí, staří, děti i pejskaři se svými mazlíčky. Od každého ohně se dalo dohlédnout na tři další plápolající a kouřící body a z nadhledu bylo možno zcela jinak vnímat dole se rozkládající městys. Byl to nezapomenutelný zážitek. Nenechaly jsme si ujít nic, všechno jsme chtěly vidět. Lidé se na sebe usmívali, zdravili se a dávali se do hovoru, aniž by se nutně museli znát. I já jsem pocítila sounáležitost s těmi všemi místními i návštěvníky z okolí.

Akce byla skvěle zorganizována a označena, takže i neznalý návštěvník se na okruhu neztratil. Na každém stanovišti bylo připraveno občerstvení, bylo zřejmé, že na realizaci se podílelo značné množství nadšenců. Vnímání krajiny a socializační potenciál happeningu se autorce podařilo skvěle naplnit.

 

Náhledy fotografií ze složky Z nadhledu (Nový Rychnov)

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hezké

(Andy, 16. 1. 2023 16:01)

To musela být hezká a zajímavá akce :-)