Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šálek s podšálkem

Jako velký nešvar považuji šálek bez podšálku.

To jste na návštěvě v rodině bytostných intelektuálů, na vyleštěnou desku konferenčního stolku od italské firmy Carelli je vám předložena káva připravená ve značkovém kávovaru Krups.  Stylově zařízeným obývacím pokojem se line aroma čerstvě rozemleté kávy. Vy kávu milujete horkou jako láska a sladkou jako život. Káva předložená v keramickém šálku vlastní výroby paní domu, je skutečně horká jako láska, ba i sladká jako život může být. Hnědý třtinový cukr si nabídnete z cukřenky, jež je rovněž výrobkem uměnímilovné paní domu. K dispozici je vám lžička z kvalitního nerezu. Kávu zamícháte, nasajete její vůni a už už na patře cítíte její maximální čerstvost, tak jak se to uvádí v katalozích. Teď ovšem nastává dilema.

Paní domu totiž vyrobila šálek i cukřenku, obojí vlastní rukou, ale na podšálek zřejmě pozapomněla. Kam se lžičkou po zamíchání, nechat ji v šálku a vychutnávat si ušlechtilý nápoj způsobem, jakým pil své odpolední kafe s nalámaným chlebem váš děda? To považujete v tomto desénovém bytě za naprosto nemyslitelné. Položit špinavou lžičku na sklo konferenčního stolku se vám jeví jako prohřešek nejen proti hostitelům, ale i proti italské značkové firmě Carelli.

Zbývá tedy jediná, avšak s bontonem rovněž neslučitelná možnost. Lžičku pokud možno nenápadně strčit v nestřeženém okamžiku do kapsy. Jak říká náš kamarád Jarda: NO PROBLEM!

Pokud vás ovšem hostitelé chytnou při činu, stane se návštěva této rodiny největším trapasem ve vašem životě!     



K tomu doplnil na mobilu bratr Martin:

Hezky napsané a pravdivé. S tou lžičkou u kávy bych si ještě nějak poradil, ale horší to je s čajem a to se mi stává dost často, bud dostanete hrnek bez podšálku a pak s tím sáčkem pobíháte po cizí kuchyni, kam byste ho pohodili. Nebo dostanete šálek s podšálkem, jak velí bonton, ale i v tomto případě nevíte, kam sáček pohodit. Většinou, už ne podle bontonu, odeberete od značkového šálku podšálek, tam odložím sáček, a jako správný buran, položíte značkový šálek na značkovou desku značkového stolu a fau paix je na světě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář