Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zahradní slavnost 2019

0.jpg

Jak to bývá, v předjaří myslíme již na zahradu, na léto máme velké plány, ale venku je ještě zima, sychravo a proto jsme raději doma. Přehrabujeme se v knihovně a u krbu listujeme v knížkách, které jsme neměli v rukách léta, či vůbec nikdy.

Letos tomu nebylo jinak. Maci psala črtu o legionářích a já jí zásoboval z naší sbírky regionální literatury výročními zprávami z pelhřimovského gymnázia, na kterém studoval plukovník Švec. Pro zajímavost jsem dal Maci k přečtení i tenkou brožuru s jednoduchým názvem PELHŘIMOV. Teprve po jejím otevření uvidíme, že se jedná o vydání reportáže československého rozhlasu z 12. března 1939, tedy těsně před obsazení republiky Německem.

Maci dostala dobrý nápad, že o Zahradní slavnosti, kdy budeme slavit její sedmdesátiny a Vlastiny šedesátiny, bychom mohli širší rodinu a přátele seznámit se zajímavostmi Vysočiny. Připomenout jména, na která sedá prach, a Maci ho z mnoha z nich ve svých črtách sfoukává. Připomenout dobu, kdy se nikdo nestyděl za své vlastenectví, kdy jsme se stali součástí velké Evropy proti své vůli, a nadešlo období, kdy naši předci za svobodu museli bojovat.

Provedli jsme drobné úpravy textu, největší zásah je vynechání ukázky z románu Na krásné samotě od F. B. Vaňka, který doporučujeme k předčtení celý. V naší knihovně najdete asi deset vydání.

Jaroslav Slávek Křemešnický

p-1.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář