Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na babičku

4. 11. 2015

Maminka mého manžela byla učitelka. Vždy, když rozdávala dětem vesnické školy roční vysvědčení, dostávala od žáčků prvního stupně spoustu květin. Vyzdobila jimi celý dům, a co zbylo, rozdělila na dvě části. Jednu odnesla na místní hřbitov na hrob předků svého manžela a s druhou vypravila syna Slávka na hřbitov do Pelhřimova. Tam je hrob její maminky a tatínka.

Manželova maminka, pro nás všechny již dávno babička, přežila svého muže o dvacet let. Děda umíral v Humpolci, proto si přál být pohřben do vsypové loučky tamtéž. Bylo mu vyhověno, a mělo se za to, že tam budou pohřbeni i další zesnulí z rodiny. Babička byla skoro do devadesáti let čilá, ale pak to s ní šlo pomalu, ale jistě, z kopce. V hlavě se jí to už trochu pletlo a stále častěji mluvila o tom, že nás brzy opustí.

Posledních několik měsíců života prožila babička v Praze v hospicu Karla Boromejského. Její syn Slávek za ní každý den po práci jezdil, aby ji nakrmil a potěšil. Babička už moc nevnímala, ale Slávka poznala vždycky, dle sdělení personálu na něj čekala celý den. Co jí kromě něj ještě v hlavě zůstalo, byl pelhřimovský hřbitov. „Slávku, prosím, starej se o ten hrob, tam zanedlouho budu ležet i já pod tím lipovým stromořadím,“ opakovala často.

Jednoho večera si Slávek na okamžik od babičky odskočil něco vyřídit a zase se vrátil. Před chvílí ji ještě držel za ruku a teď byla mrtvá. Nechtěla milovanému synovi způsobit bolest a počkala, až odejde? Kdo ví!

Její popel byl uložen v Humpolci do vsypové loučky vedle dědy. Nedalo se to udělat jinak, manželé patří k sobě! Pelhřimovský hrob nechal Slávek opravit a přidat desku s maminčiným jménem a iniciály, jako by tam opravdu byla pochována. Dalo by se říct, že jsme dilema mezi hřbitovy Humpoleckým a Pelhřimovským vyřešili po vzoru Chytré horákyně!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář