Jdi na obsah Jdi na menu
 


13 * Amazonky, Vlaštovky a další

1. 10. 2008

13  * Amazonky, Vlaštovky a další

            Vracím se k dětství v Chrudimi. I přes neurovnané poměry u nás doma, život šel dál a nebyl jenom nešťastný a smutný. V Chrudimi bylo rozhodně víc kulturních příležitostí, než předtím v Cerekvici. V neděli dopoledne jsme třeba chodili s rodiči na hudební matiné vážné hudby do koncertního sálu v Městském muzeu. Já jsem taky začala navštěvovat s kamarádkami kino. Předtím jsem byla v kině jen jednou a to v cerekvickém biografu na filmu Luisa a Lotka, zfilmovaném podle předlohy Erika Köstnera. Ten film se mi moc líbil a jeho děj si pamatuji dodneška. Osud dvou hlavních malých hrdinek na mě udělal velký dojem. Popravdě řečeno, tenkrát na mě také zapůsobilo, že dvojčata měla v klíčové scéně na sobě stejné bleděmodré silonové šaty, jako jsme v té době nosily my s Dandou. Z filmů, které jsem viděla v Chrudimi mi neutkvěl v hlavě žádný, promítaly se tehdy filmy budovatelské, hlavně sovětské.

            Zato vzpomínky na knihy, které jsem v té době četla, mám docela živé. Zejména to byla  série na sebe navazujících knih od anglického autora Arthura Ransome, která líčila dobrodružství anglických dětí, Vlaštovek a Amazonek, trávících prázdniny v jezerním kraji v Lake districtu v Anglii. Moje nadšení nad příhodami Vlaštovek: Rogera, Titty, Johna a Zuzany a jejich kamarádek Amazonek: Nancy a Peggy, neznalo mezí. To kvůli nim jsem se v Chrudimi zapsala do Městské knihovny a začala jsem si půjčovat další a další díly těchto poutavých, kouzelných příběhů. Kdykoliv se mi podařilo získat nějaký svazek, který jsem ještě nečetla, byla jsem nadšená a hned po příchodu domů jsem se zahloubala do nových dobrodružství, odehrávajících se na letních, nebo zimních zamrzlých jezerech. Dodneška si pamatuji na rozechvělý pocit z toho, zda se mi podaří ukořistit nějaký další díl.

            Od rodičů jsem za vysvědčení v páté třídě dostala knihu Malý Bobeš od Josefa Věromíra Plevy, kterou jsem si v té době moc přála. Osudy kluka z chudé rodiny odehrávající se v třicátých letech minulého století mě upoutaly a ani mi tenkrát, pokud si vzpomínám, nijak nevadilo, že sociální smířlivost z původního vydání románu z roku 1931 byla po únoru 1948 nahrazena třídně vyhroceným pojetím. Tuhle skutečnostř jsem samozřejmě tenkrát netušila, můj svazek byl ten přepracovaný, jiný nebyl v té době na trhu ani v knihovnách k dispozici.

            Z chrudimského období mi ještě utkvěl v paměti román „Říkali mi Leni“ od Zdeňky Bezděkové, jehož hrdinkou  byla česká dívka, zavlečená za druhé světové války do Německa, kde byla adoptována německou rodinou. Tip na tenhle román mi dala moje kamarádka Lenka.

            Nesmím zapomenout na knížku po tátovi o pejscích, Čumilovi a Chytroušovi, o níž jsem se zmiňovala už v desáté části mého vzpomínání. Kdo ji napsal jsem do dnešního dne neměla ponětí, z dětství jsem si autora nepamatovala. Teď jsem zkusila štěstí a zadala do počítače heslo „Čumil a Chytrouš.“ V úspěch jsem nevěřila, ale ejhle, dostavil se. Knížku napsal Tobiáš Eliáš Tisovský a vydána byla už v roce 1900. Ovšem největší překvapení mě čekalo v části týkající se životopisu autora. Narodil se totiž v Tisové u Vysokého Mýta a po studiu techniky v Praze se stal chemikem v cukrovaru v Králově Městci. O téhle podobnosti čistě náhodné se životem našeho táty, neměl táta sám určitě povědomost. To by nám určitě vyprávěl, o tom nepochybuji.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Oblíbené maminčiny knížky...

(Katka R., 14. 5. 2010 7:02)

Moc děkuji za radost,kterou jste mamince způsobili.Stáhnout Vlaštovky a Amazonky se mi bohužel nepodařilo, ačkoliv mě maminka kvůli tomu vzbudila.Po jednom dílu mi to hlásí, že čas vypršel. Maminka si ale může číst, na chalupě máme knih o nich dost. Musím teď do školy a za svými povinnostmi. Maminka je ráda, že není sama, koho ty knihy nadchly (nás bohužel nudily, takže s předčítáním neuspěla).

Vlaštovky a Amazonky- Forever

(Eliška R., 14. 5. 2010 6:42)

Nepřekonatelná je Nancy s neutuchajícími nápady, vymýšlením plánů, měněním reality, vůdcovskými schopnostmi. Dokáže stmelit partu a kdo by s ní nejel vstříc prázdninovým dobrodružstvím...Čtení těchto knih a zpočátku i předčítání je pro mě spojeno s pitím horkého čaje s citrónem, obkladem na krku a ležením v posteli... V horečnatých snech jsme jezdila s Vlaštovkami a Amazonkami, chodila pro mléko a vysílala signály ze stodoly...

Díky za českého Ransomeho

(Simba, 20. 1. 2010 14:29)

Moc děkuju za odkazy na český dabing Swalows and Amazons :) Naše děti Ransomeho také louskají (zejména nejmladší osmiletá dcera) a přestože jsem rád, že se zájmem zhlédla anglickou verzi z YouTube, česky je lepší a jistě bude mít velkou radost (já také :) Nebyly by ještě nějaké Ransomeho filmy ?? :)) Jještě jednou moc díky. Simba

Jen tak

(Hanka, 17. 3. 2009 8:17)

Ráno jsem nedospala a tak šla jsem "lovit" nějaké informace o Provence, svojí milované a dopřát si sluníčko v tomhle nečese. A ejhle, začetla jsem se do Vaší story kompletně:-))a teď musím reagovat.Taky jsme s bráchou hltali Vlaštovky a Amazonky, později jsem knihy předkládala i synům, ale už se moc nechytali. Takže i teď tady cítím stejnou rozechvělost, vracím se v čase a vzpomínám. Díky za hezké ráno a přeji jen všecho dobré:-)

Zdravím!

(Anonymka, 8. 3. 2009 19:24)

Tak Čumila a Chytrouše jsem četla taky. Dřív jsem si od toho nic moc neslibovala, ale pak se mi to moc líbilo a dodnes se k té knížce vracím.

Příznivci Vlaštovek a Amazonek

(Čáryfuk, 12. 2. 2009 6:45)

Všechny příznivce Arthura Ransoma a jeho knížek by mohlo zajímat, že v Česku existuje Klub čtenářů Arthura Ransoma (KČAR). Více se můžete dozvědět na kcar@centrum.cz

Vlaštovky a Amazonky

(Honza K., 19. 1. 2009 21:39)

Dobrý den, jsem velký fanda knih AR, v oblasti Lake districtu u jezer Coniston a Windermere jsem strávil hned po revoluci několikero prázdnin. Takže pro všechny podobně "švihlé" pár informací :

Na webu je k dispozici film Vlaštovky a Amazonky (Boj o ostrov)z roku 1974 s českým dabingem (je to tzv. rip z VHS do formátu avi). Vlastním sice originál na DVD, ale jen v angličtině, pro malého syna jsem sháněl dabing a narazil jsem na odkaz viz níže. Kvalita střední, krást se nemá, ale oficiálně to v ČJ koupit nejde ..... Odkaz obsahuje adresu na rapidshare, kde se to dá stahnout (10 souborů ve formátu rar).Jestli chcete zavzpomínat, zkuste kouknout na odkaz (ten server nic moc ale odkaz na soubory funguje).

http://warcenter.cz/viewtopic.php?f=40&t=46208&view=previous

Respektive přímo soubory:

http://rapidshare.com/files/56945831/VaA.VHSrip.CZ.part01.rar
http://rapidshare.com/files/57022640/VaA.VHSrip.CZ.part02.rar
http://rapidshare.com/files/57028740/VaA.VHSrip.CZ.part03.rar
http://rapidshare.com/files/57034306/VaA.VHSrip.CZ.part04.rar
http://rapidshare.com/files/57039424/VaA.VHSrip.CZ.part05.rar
http://rapidshare.com/files/57045098/VaA.VHSrip.CZ.part06.rar
http://rapidshare.com/files/57052823/VaA.VHSrip.CZ.part07.rar
http://rapidshare.com/files/57058518/VaA.VHSrip.CZ.part08.rar
http://rapidshare.com/files/57064574/VaA.VHSrip.CZ.part09.rar
http://rapidshare.com/files/56941616/VaA.VHSrip.CZ.part10.rar

heslo pro rar: forever

Swalows and Amazons Forever !!.... (to je mimochodem název dalšího DVD, obsahujícího zfilmování knih o Dickovi a Dorotce Norfolk Broads - Klub Lysek a jejího pokračování Velká šestka - DVD mám ale jen v AJ).

Ovšem to nejlepší nakonec - BBC koupilo práva na knihy AR a od LETOŠNÍHO roku začne uvádět jeho filmy. Začínají - už se točí - zase Bojem o ostrov (čili Vlaštovky a Amazonky v originále). Viz odkaz zde.

http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/tv_and_radio/article3134106.ece

Ahoj !

Moc zdravím :-))

(Anka Seryjová, 10. 1. 2009 9:59)

Taky jsem dnes z nostalgie a s nevelkou nadějí zadala na zkoušku do vyhledávače "Čumil a Chytrouš" a s radostí vidím, že nejsem sama!! :-)) Příběh těchto dvou pejsků mě bral za srdce už odmala a jsem ráda, že na ně někdo taky vzpomíná. A jako bonus Vlaštovky a Amazonky! "A co děláte, myslím ve skutečném životě? My jsme piráti" "My jsme badatelé a námořníci" Přečetla jsem je asi všechny, i ty o Dickovi a Dorotce.
Všimli jste si, že Zuzana když vařila čaj, nabrala na něj vodu z jezera? Jo, to býval jiný svět.

K Vlaštovkám a Amazonkám..

(Tomáš Laub, 15. 10. 2008 11:51)

Milá paní Marcelo, včera jsem sehnal konečně 13. díl Vlaštovek a Amazonek, za 49,-!(kde zveřejněny nedokončené věci a povídky a genese série knih o VaA. A tak jsem začal pátrat na netu, Váš popis o rozechvělosti si moc dobře vybavuji. Ty knihy byly vynikající, vlastně se tam toho zase tak moc nedělo, ale dítě to vidí jinak... navíc si s odstupem myslím, že Artur Ransome je velice podnětný i pro dnešní dobu, tím klidem, jasem - je to svět, ve kterém bych chtěl žít, občas zabloudit v mlze na vřesovišti, popíjet čaj se Zuzanou a ostatními. Asi ne náhodou jsou v tomto Britové mistři. Děkuji za možnost začíst se do Vašich zápisků. Těch, kdo milují tyto "dětské" příběhy, bude asi více a určitě ty příběhy měly pro ně velký význam. Mějte se hezky, pěkný podzimní den přeji (nejlépe se šálkem čaje nad stránkami podobné literatury!) Tomáš Laub