Jdi na obsah Jdi na menu
 


(13) Manžel Mirek vzpomíná

15. 3. 2010

Manžel Mirek začal psát své paměti přede mnou, ale zůstalo jen při pár odstavcích, které připojuji ke svým vzpomínkám:

 

…Abych na to nezapomněl, musím tady uvést, že tehdy se na venkově, alespoň tady v jižních Čechách, rodičům vykalo. Dodržoval to samozřejmě i můj táta vůči svému otci, ale strejčkovi a tetě vykala ještě i moje sestřenice Máňa. Já jsem v těchto zvyklostech už nevyrostl a tak už jsem nevykal ani dědečkovi. Tenhle společenský přestupek ale nikomu nevadil, měli mě opravdu rádi, ale považovali mě za městského kluka, u kterého se s takovými neznalostmi musí počítat.

            Já už dědečka jako hospodáře nepamatuji, ale také si nevzpomínám, že bych ho viděl někdy zahálet. Ještě ve vysokém věku chodil ve žních na pole s kosou pomáhat „síct“ a to i přes to, že to hospodáři, ani tetě nebylo moc vhod, říkali „tatínku, co tam budete dělat …“, ale dědeček pochodoval za houfem ženců, jejichž pochodovému tempu už nestačil, a sekat prostě musel.

V zimě nejen opravoval různé dřevěné nádoby, dokonce je i celé zhotovoval, stejně jako různé stoličky a dokázal vyrobit i celé kolo na vůz, kromě obručí. Jeho jediné nářadí byl poříz, dláto, sekera, pila, nůž a nebozez. Hlavní výrobní zařízení t. zv. „dědka“ si zhotovil také sám. Byla to jakási lavice, na které se sedělo obkročmo…

 

***

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář