Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatba jako řemen

20. 12. 2007

Za několik dní tomu bude pětatřicet let od mé svatby. Byla jsem tehdy studentka druhého ročníku vysoké školy a v žádném případě jsem sňatek neplánovala. Ježíšek mi poslední Vánoce předtím přinesl kuchařku od Viléma Vrabce, malý bratr vylil na štědrovečerní tabuli limonádu a babička při příležitosti darované kuchařky a vylité limonády pronesla památná slova: „Jen aby nebyla příští rok v rodině svatba“. A musím říci, že u nás se na pověry vždycky věřilo. Prádlo na Štědrý večer bych si nedovolila pověsit dodnes. Vždyť všichni v rodině víme, že praprababička umřela krátce po Štědrém dni, kdy se zapomnělo prádlo sundat včas z půdy!

            No a tenkrát, před třiceti pěti lety, se jako obvykle ukázalo, že babička má vždycky pravdu. V lednu po onom Štědrém večeru, kdy jsem dostala kuchařku a bratr rozlil limonádu, jsem zjistila, že budu maminkou. Sdělit to rodičům bylo pro mne více než traumatizující, vždyť doma byli ještě tři mladší, školou povinní sourozenci. A naše máma vždy plánovala velkou svatbu všech svých tří dcer.

            Nedalo se nic dělat a s mým přítelem jsme jeli sdělit tu „radostnou“ novinu k nám domů. A následovalo zděšení  rodičů, zejména však mámy. Svatba tedy bude, ale vždyť na ni není našetřeno! Nesmělé připomínky, že obřad může být jen v civilním oblečení, nevzala máma vůbec na vědomí. Musím mít dlouhé, bílé šaty a závoj, to bylo jasné.

            Moje představy o malé svatbě byly smeteny se stolu, tenkrát se rodičům zkrátka a dobře neodporovalo. Máma rozhodla. Svatba bude nejen na radnici, jak bylo tenkrát povinné, ale i v kostele. Šaty ušije domácí švadlena, závoj půjčíme od sousedčiny dcery, nový by byl moc drahý.

            Šaty dopadly celkem dobře, ale v poslední chvíli se zjistilo, že závoj nám sousedka nepůjčí. Co teď! Nedá se nic dělat, rozhodla máma, koupí se kousek látky a závoj ušije   domácí švadlena. Ta sice protestovala, že s něčím takovým nemá žádné zkušenosti, ale nebylo jí to nic platné.

            V ten pro mne slavný, dubnový den, jsem před rodinou svou i svého nastávajícího, stanula v podomácku ušitých nejen šatech, ale i závoji. Všichni mysleli, že můj pláč  je důsledkem štěstí a dojetí. Ale skutečnost byla jiná. Strašně jsem se styděla. Vždyť jsem v tom nepovedeném závoji vypadala jako arabský šejk.

            No ale všechno se nakonec v dobré obrátilo, svatba byla povedená, dodnes na ni všichni rádi vzpomínáme a hlavně – manželství se nám vydařilo.

            Nemusím snad ani připomínat, že mým dvěma mladším sestrám vystrojila naše maminka také velkou, bílou svatbu, jen závoj se už raději koupil hotový.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář