Jdi na obsah Jdi na menu
 


Emilie Ruth Tobolářová, narozena v Rakovníku

25. 4. 2020

Emilie Ruth Tobolářová, narozena v Rakovníku (1895 – 1973)

Paní Tobolářová byla krásná, vzdělaná a světaznalá dáma, která se mnoho zasloužila o československé zdravotnictví.

Ve dvacátých letech minulého století se Ruth, to bylo přijaté ošetřovatelské jméno Emilie Tobolářové, stala studentkou první zdravotní školy u nás. Potom absolvovala praxi u profesora Syllaby v pražské Všeobecné nemocnici. Byla tak dobrá ve své profesi, že ji vyslali na několik měsíců na stáž do Londýna. Po návratu pracovala u profesora Jiráska a tam se seznámila s doktorkou Vlastou Kálalovou. Ta se chystala založit československou nemocnici v Bagdádu. Obě, doktorka Vlasta i sestra Ruth, byly mladé a měly zřejmě dost dobrodružnou povahu. Sestra Ruth se pro myšlenku doktorky Kálalové nadchla a v Iráku se stala její spolupracovnicí.

Po roce 1948 paní Tobolářovou zbavili komunisté  jejího místa ředitelky České ošetřovatelské školy, kterou zastávala už od třicátých let. Tím přišla i o byt, na nějž měla ze své funkce ředitelky nárok.

„Lído, pojď honem dolů, je tu paní Tobolářová.“ Tak na mě vždycky volá moje maminka, když přijde někdo vítaný a milý.

Nechám žehlení manželových košil a utíkám po schodech dolů, paní Tobolářovou mám  ráda a vážím si jí. Poznala mnoho cizích zemí a dva roky spolupracovala s doktorkou Kálalovou v československé nemocnici  v Bagdádu.

Já bych tedy do takového šíleného plánu nešla, ale taky jsem toho v životě moc nedosáhla. Moje maminka si také na nějaká výstřední dobrodružství nepotrpí, ale paní Tobolářovou velice respektuje. Přišla k nám někdy v padesátých letech, bydlela přes léto ve vilce tady ve Všenorech, kousek pod námi. Maminka tenkrát pořádala pro bývalé kolegyně z pěveckého sboru doma koncert, hrála na klavír árie z Domu u tří děvčátek od Franze Schuberta, to si dobře pamatuju.

Kromě všenorských sousedů přijela také Charlotte Picková, s tou jsme se znali už před válkou v Praze. Paní Toblářová se o koncertu dozvěděla a prvně k nám přišla. Pak k nám chodila pravidelně, třeba jen na kus řeči, kdykoliv byla ve Všenorech. U nás ve vsi totiž měla pokoj pronajatý jen na léto, přes zimu bydlela u své sestry v Rakovníku.

 Je hrozné, jak ti komunisti likvidovali nejlepší odborníky v různých oborech, vždyť paní Tobolářová překládala učebnice pro své žákyně, vypracovala učební osnovy pro dětské sestry a zasloužila se o zavedení výuky dětského oboru na ošetřovatelské škole.

Uměla řadu řečí, často jsme se společně s maminkou všechny tři bavily německy. Já jsem si aspoň zase připomněla svoji milovanou Vídeň, tam jsem žila v Maueru do svých sedmi let, než se naši i se mnou přestěhovali do Prahy. Teprve potom se narodil můj bratr Mirek.

Dneska je návštěva paní Tobolářové o to milejší, protože ona ve Všenorech už nebydlí ani v létě, je v Dejvicích v domově důchodců, ale zastesklo se jí po starých časech. Rozdávala sbírku porcelánových figurek, které kupovala na svých zahraničních cestách, a mě potěšilo, že přivezla něco z toho pro všechny děti v naší rodině. Pro mého Zdenka lvíčka, pro neteře Marcelku Vídeňačku, pro Danušku porcelánový košíček s fialkami a pro malého synovce Martínka takového roztomilého hada.

Paní Tobolářová je v domově důchodců spokojená, nebyl tam žádný kulturní život, tak ho sama zorganizovala. Tomu se vůbec nedivím, vždyť poznala kus světa, zasloužila se o československé zdravotnictví, má určitě o čem vyprávět. Zasedací místnost je při jejích přednáškách vždycky plná. Paní Tobolářové to přeju a doufám, že se ještě dočká řady krásných chvil, nejen v domově důchodců, ale i tady u nás při muzicírování. Přijede nás prý ráda zase brzy navštívit. Není nad to mít dobré přátele a to paní Tobolářová opravdu je.

Odešla babička, teta Lída i paní Tobolářová, ale malá figurka Vídeňačky je stále ve skleníku mezi nejmilejšími kousky našeho porcelánu. S paní Tobolářovou jsme se já a moje mladší sestra Danda seznámily ještě coby děti u babičky všenorské. Pamatuji se, že když si s babičkou a tetou Lídou povídaly něco nevhodného pro naše dětské uši, bavily se německy. Pro mě to v padesátých letech minulého století byla „jen“přítelkyně mé babičky, ovšem přítelkyně v mých dětských očích mimořádná, která už tehdy ve mně vzbuzovala úctu a obdiv.

V osmdesátých letech jsem se seznámila se spisovatelkou Ilonou Borskou. Dostala jsem od ní knihu Doktorka z domu trubačů, která je literárním zpracováním životních osudů lékařky Vlasty Kálalové. Tam jsem se dočetla, že první československou spolupracovnicí doktorky Kálalové v Bagdádu ve dvacátých letech byla sestra Ruth. Nenapadlo mě tenkrát, že se jedná o paní Tobolářovou, protože babička o ní mluvila vždy jako o Milce.

Paní Emilie Ruth Tobolářová byla 7. 5. 2019 při příležitosti 100. výročí založení Československého červeného kříže vyznamenána in memoriam Medailí Alice Masarykové.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář